Нови пет звезди заблестяха на Алея на спортната слава на Нови Искър

Инициативата е в навечерието на 17 май, Ден на българския спорт

Нови пет звезди заблестяха на Алея на спортната слава на Нови Искър
В присъствието на видни спортисти, общественици, хора на изкуството и културата и много жители и гости на нашия прекрасен район "Нови Искър" открихме продължението на Алея на спортната слава, пише във фейсбук кметът на района Даниела Райчева и добавя:
В навечерието на Деня на българския спорт - 17 май, заблестяха звездите на:
Йорданка Георгиева - част от „Златните момичета" на българската художествена гимнастика. Световна шампионка с българският ансамбъл от Баку през 2005 г. През 2013 г. Йорданка основава и свой собствен клуб по художествена гимнастика „Виктория“, на който освен председател е и старши треньор.
Димитрина Григорова е Световен шампион от 2022 г. по кетълбел. Тя постигна този връх в спортната кариера с 626 повторения, които и носят световната титла. Младо момиче, пред което предстоят още много върхове и награди.
Светослав Тодоров - 3-то място на Световното първенство по джудо за мъже в Торино 95 г.; за младежи до 20 г. в Минск 1993 г. и 2-ро място от Световното първенство за юноши до 17 г. в Москва 1991 г.
Мартин Борисов - сумо - 3-то място на Световна купа в Полша през 2009 г. и медали от още шест големи спортни форуми.
Посмъртно на Алеята на спортната слава е и многоуважаваният от всички в спортните среди доц. д-р Николай Димитров – Каплан. Той е един от ключовите фигури в създаването и популяризирането на сумото и женската борба в България. Един от първите треньори на женския национален отбор по борба, старши треньор на Националния отбор по сумо и първия председател на Българската федерация по сумо. Дългогодишен преподавател в Национална спортна академия „Васил Левски"- катедра „Борба и джудо“. През 2016 г. е награден от спортната академия с Почетен плакет за принос в развитието на Национална спортна академия. За съжаление съвсем скоро Николай Димитров – Каплана ни напусна и звездата ще получи неговата дъщеря Мариета Цекова.
Район „Нови Искър“ ежедневно се гордее със своите спортисти и техните постижения, защото освен световни шампиони в района има и много спортисти, постигнали успехи на различни по степен и важност спортни форуми. Нека ви представим Балканските шампиони на Нови Искър.
1. Валентин Стоичков – 1-во място на Балканско първенство през 2019 г.
2. Пламен Методиев - 1-во място на Балканско първенство през 2022 г.
3. Кристиян Минов -3-то място на Балканско първенство през 2019 г.
4. Цветелин Миланов -3-то място на Балканско първенство през 2022 г.
5. Михаил Картунов -3-то място на Балканско първенство през 2022 г.
Всички са бивши и настоящи състезатели на Карате клуб „Щит“, гр. Нови Искър със старши треньор Павел Стоянов.
Продължаваме с:
6. Аделина Андонова – плуване 3- та на Балканско първенство през 2003 г.
7. Стефанка Николова - Лека атлетика - Второ място на Балканиада Букурещ през 2019 г., Трето място на Балканиада Нови Сад – 2018 г. и Републикански шампион 2018 г.
8. Атанас Ванев – джудо - 2-ро място на Балканско първенство за ветерани в Албания през 2022 г.
Нашите шампиони многократно са покорявали Европейските върхове. В знак на признателност, с почетен знак наградихме:
- Владимир Борисов - 3-то място на Световно първенство по самбо за младежи през 2022 г. и 3-то място на Европейско първенство за младежи за 2022 г.
1. Валентина Стоянова -Европейска шампионка по художествена гимнастика за девойки с ансамбъла на България през 1994 г. в Солун и носителка на сребърен медал от Европейското първенство в гр. Патра, Гърция през 1997г, а през 1998 г. заедно с българският заемат 4-то място на Световното първенство в гр. Севиля, Испания;
2. Николай Йонев – Многократен медалист в джудо и самбо. Също така в бодибилдинга - трикратен шампион на България – два пъти 2- ро място на Балканско първенство в Сърбия през 2022 г., 6-то място на Европейско първенство в Испания и 5- то място на Световно първенство в Румъния.
3. Силвия Спасова – През 2011 г. 1-во място на Европейско първенство в Гърция по джудо; 2012 г.- 1-во място на Европейско първенство по сумо в Унгария; 2015 г. -1 и 3-то място на Европейско първенство по сумо в Македония; 2016 г. 3-то място на Европейско първенство по сумо в Полша
2017 г. и 2018 г. 2-ро място на Европейско първенство по сумо в Грузия
4. Любослава Къкринска - тази година, едва 11 годишна, тя става Европейски шампион по кикбокс. От 2019 г. до момента има завоювани 3 златни, 6 сребърни и 3 бронзови медала от международни състезания и турнири. Печели и 2 бронзови медала от Европейска купа по кикбокс в Атина през април 2023 г.
6. Евгени Кърначев - Вицеевропейски шампион за младежи по вдигане на тежести, шампион на турнир "Дружба" и Балкански шампион;
7. Розалия Пайчева - трето място на Европейското първенство по бокс през 2016 г.;
8. Цветомир Иванов – самбо и джудо завоювал 2-ро място на Европейското първенство за младежи през 2019 г. Многократен републикански шампион в кат. до 60 кг. и Балкански шампион;
9. Александър Димитров - 3-то място на Европейско първенство-международна ДЖУ-ДЖИЦУ федерация; , 2-ро място на отворено първенство на Белград 2019 г. 3-то място на национално първенство на Абу Даби и шампион на отворено първенство в Рим
10. Симона Ранчева на 10 г. 1 златен и 1 бронзов медал от Европейска купа по кикбокс в Атина през 2023 г.
И отново представителите на Карате клуб „Щит“:
11. Михаил Бистричанов -3-то място на Европейско първенство през 2021, 2022, 2023 г.;
12. Деян Трайков- 3-то място на Европейско първенство през 2021 г.
13. Радослав Кръстанов - 3-то място на Европейско първенство през 2022 и 2023 г.;
14. Мариян Здравков -3-то място на Европейско първенство през 2023 г.
15. Ангел Николов - 3-то място на Европейско първенство през 2021 и 2023 г.
16. Николай Стоянов - 3-то място на Европейско първенство през 2012 г.
Благодаря на всички официални гости, които уважиха събитието - на председателя на комисията за децата, младежта и спорта Татяна Георгиева/Tatyana Georgieva, на Анатоли Илиев, на общинските съветници д-р Койчев, Миглена Атанасова и Симо Колев, който бе и водещ, на всички колеги и приятели.
Благодаря и на всички, взели участието в програмата - детска вокална група за музикално и сценично изкуство към НЧ „Христо Ботев“, кв. Курило, гр. Нови Искър с ръководител Соня Георгиева, клуба по кетълбел на г-н Красимир Иванов -представител на международната федерация по кетълбел за България, карате клуб "ЩИТ", клуб по художествена гимнастика „Михаела спорт“ с треньор Михаела Илиева, мажоретен състав с ръководител Кристина Петкова.
 

„Сините“ почетоха годишнината от рождението на Васил Левски (ВИДЕО)

Вижте подробности

Фенове даряват кръв за привърженик на Левски

Светослав пострада при гасене на пожар

Фен на Левски попадна в огнен капан, има 50% изгаряния

19-годишният Светослав станал доброволец, за да помогне

Васил Колев: С отломки само, трудно ще стане работата

"Класа има само в играчите, които са в отбора преди Николай Костов да остави незабравимия си почерк", смята журналистът

Известен спортен журналист попари псевдоанализаторите: УЖАС, УЖАС... И БЕЗУМИЕ

Вижте какво написа Станил Йотов

Ромарио: Винисиус не е Неймар

Бразилската легенда с любопитен коментар

Стоичков: Пак ще има 10 юли за българския футбол

Камата с емоционални думи за боя над Германия

Национал на България се възмути от трансфер в Левски

Вижте какво написа той

"Син" журналист се подигра брутално с нов в Левски

Вижте подробности