1. Novsport
  2. Коментар
  3. Българинът, който готви за ВИП-а на Ман Юнайтед

Българинът, който готви за ВИП-а на Ман Юнайтед

Или как Бастена извървя пътя от покрайнините на Русе до кухнята на "Олд Трафорд"

Българинът, който готви за ВИП-а на Ман Юнайтед

Казват, че човек е толкова голям, колкото са големи и мечтите му. Когато си силно устре­мен към целта, граници за теб няма. Падат. По­редният ни пример за то­ва твърдение е един бъл­гарин. Той е Бисер Ма­ринов на 39 години от Ру­се. По-голямата част от живота му преминава в покрайнините на край­дунавския град. В мо­мента обаче Бастена, както е известен сред приятелите си, е един от 200-те хиляди българи, които живеят и изкарват прехраната си във Вели­кобритания. Там в Ман­честър, на 3000 километ­ра от родния Русе, Бисер сбъдна мечтите си. Ма­ринов е шеф-готвач на стадиона на "Манчестър Юнайтед" - "Олд Трафорд". Работното му място е във ВИП-зоната на съоръжението, къде­то Бастена и колегите му хранят личности като сър Алекс фъргюсън, сър Боби Чарлтън и много други.

Историята си за това как от покрайнините на Русе се стига до "Олд Трафорд" Бисер разказа пред "Стандарт". На ня­колко пъти, докато раз­говаряме, той не пропус­ка да благодари на май­ка си, сестра си и всички негови приятели от Русе и Пловдив.

"Заминах за Англия през 2008 година. Тук не виждах развитие. Безра­ботицата се увеличава­ше с всеки изминал ден. Видях, че в България та­лантливите млади хора не получават шанс. Зато­ва си събрах багажа и за­минах. В Англия ме от­веде нуждата от промя­на, от свобода, от нещо ново. Започнах да мия чинии и да чиракувам в кухнята на един ресторант в Лон­дон. После станах белач на картофи и леко по-ле­ко се издигнах в йерар­хията. Много пъти съм си мислил да се прибера в Русе, но открих рецеп­тата за успех - търпение, постоянство и много пот. Сега съм доволен, че моята храна носи ус­мивки и щастие, че сбли­жава хората", започва разказа си Бастена.

"Много пъти съм се връщал в България, но от­ношението към мен про­дължава да се същото. Тук хората с пари си мис­лят, че могат и разбират от всичко, а то не е така. Това ме принуждава пак и пак да хващам самоле­та за Англия. Трябва да се боря и да продължа­вам напред. Обичам страната си и Русе, и един ден ще се върна. Моята идея е да си нап­равя малко био-ресторантче с 25 места. Ще предлагам храна пригот­вена с продукти от гра­дината, която да е свър­зана с ресторанта. Хора­та все повече се интересуват какво консумират, предпочитат био храни­те и се връщат към коре­ните си", споделя идеята си Маринов и смята, че има промяна у българи­те.

"Не мога да си кривя душата, има промяна в България. Забелязвам я у младите хора, които имат много правилен поглед и искат да се раз­виват. Искат да успеят".

Пренасяме се от кух­нята в Русе до тази на "Олд Трафорд". "Започ­нах работа на стадион "Олд Трафорд" след ин­тервю на което бяхме 200 човека. Избраха са­мо 14 и аз бях един от тях. Как така в Бълга­рия съм неможещ и не­кадърен, а в Англия по­лучавам такава отговор­на работа?, пита се Бастена. "Работя във ВИП-сектора на "Олд Тра­форд" от 2013г. Аз съм на всеки домакински мач на "Манчестър Юнайтед". Срещал съм се с легенди като сър Бо­би Чарлтън, Сър Алекс Фъргюсън и много дру­ги. Отношението към мен е невероятно. Възхитен съм от енергията и човечността на хората към един българин Готвил съм за Том Круз, Харисън Форд и батальона на английска­та кралица - ветераните от войната", разказва русенецът.

Спомня си как­во е приготвил послед­ния път за Сър Алекс. "Хапна сьомга с три ви­да зеленчуци". Нашене­цът се запознава случай­но с един от футболисти­те на "Ман Юнайтед" - Маруан Фелайни, но ня­ма достъп до звездите на "червените дяволи".

"Ние нямаме голям дос­тъп до футболистите. Всеки един от тях си има личен готвач, който му изготвя програмата за хранене. Тези футболис­ти, които не са в групата и идват да гледат мача от трибуните, предпочи­тат да хапват плодови са­лати и пият фрешове. Няма как да ги видим да ядат бургер и пържени картофи", шегува се Бас­тена.

Един от ВИП-клиентите на Бисер преди време е екснападателят на "Юнайтед" и легенда на родния футбол Дими­тър Бербатов.

"Бербатов беше на "Олд Трафорд" за мача с "Ростов" от Лига Европа в компанията на жена си и двете деца. Бербатов е обичан от всички хора свързани с "Юнайтед". Всички говорят с въз­хвала за него. Когато ня­кой в клуба разбере, че съм българин и започва да ми говори за Берба­тов. Говорил съм си с шеф-готвачите и както Съра пише в книгата си, Бербатов обича да си похапва", споделя Бисер. Разкрива ни, че след като си свърши работа­та в ложата слиза долу до тунела и поздравява играчите, докато се при­бират след двубоя. На­дява се "Ман Юнайтед" да спечели Лига Европа и през следващия сезон да гледа мачове от Шампионска лига.

А за какво мечтае Бисер Ма­ринов? "Мечтая да рабо­тя в кухнята на отбора". Той е маниак на тема "Манчестър Юнайтед" и ни разказва какво го е запалило толкова по ве­ликия клуб. "Преди бях фен на футбола, но не и на "Ман Юнайтед". Ста­нах фен на "червените дяволи" след като оти­дох там и усетих синдро­ма, силата и любовта на феновете. Виждам все­ки ден как милиони хо­ра живеят с любовта към "Юнайтед". Грабна ме историята на този ве­лик клуб. С времето раз­брах много неща за клу­ба. Смело мога да кажа, че "Ман Юнайтед" нико­га няма да спре да се раз­вива, защото хората, ко­ито работят там, го пра­вят с удоволствие", раз­палено обяснява Басте­на. Вярва, че сме много близо до дните, когато "Ман Юнайтед" отново ще доминира на родна и европейска сцена. Доволен е, също така, че в от­бора има много момче­та от школата. "Догоди­на ще се борим за титлата и все по-често и силно ще пеем "Glory glory Man United" (б.р. -химна на отбора)", за­вършва разговора ни Бисер.

Където е Стоилов, там е футболното шоу

В Измир футболните празници не стихват, откакто българският треньор пое Гьозтепе

Кой ще отговаря за трансферните провали в ЦСКА?

Какво още прави в клуба скаутът Иван Славов....

Архитектът на Славия

Иван Минчев на два пъти се разминава с Левски

Грешни съвети от неюриста Георги Градев доведоха до края на Антъни Иванов?

Ако бе следвал правилата, плувецът можеше да участва дори в Париж

Владимир Иванов: Кой сега е виновен на Левски?

Всяка година по това време на стадион „Георги Аспарухов“ започват да търсят причините за задаващия се нулев сезон, пише известният журналист

Жаклин Михайлов: Така изглежда посредствеността

Коментар за Левски на известния журналист

Годината на Григор Димитров

Българинът изпраща позитивна 2024-а

Стоичков хвали Лудогорец

Христо Стоичков, похвали Лудогорец и най-вече работата в школата на клуба

Какъв беше план Б на Левски срещу Берое?

Генчев сам призна, че "сините" не са очаквали подобен развой на мача