Лицензираната шахматна федерация започва дело в Лозана срещу ФИДЕ

Протяга ли ръка руската спортна мафия към българския спорт

Лицензираната шахматна федерация започва дело в Лозана срещу ФИДЕ

Единствената лицензирана от държавата шахматна федерация БФШ 2022 води дело в Международния спортен арбитраж в Лозана срещу решение на ФИДЕ от провелия се през декември конгрес. Таксата вече е платена и процедурата е стартирана.

Причината за спора е, че на свое заседание в средата на декември миналата година Генералната асамблея на ФИДЕ прие за свой член  нелицензираното у нас сдружение БСФШ.

„С решението си ФИДЕ на практика отказва да признае, без каквито и да било мотиви, легитимната българска федерация, като по този начин се намеси в българския шахмат в противоречие със собствения си устав. Приетото във ФИДЕ сдружение няма право да картотекира играчи“, коментира новоизбраният председател на БФШ 2022 доц. Венета Петкова.

„С действията си, ФИДЕ на практика блокира българския шахмат и лишава българските шахматисти от възможност да трупат международен рейтинг. Още в началото на тази година се провеждат много различни турнири, радващи се на голям интерес и масовост. Техните организатори, които са наши членове, получават от БСФШ систематичен отказ за регистрирането им във ФИДЕ за валидност за международен рейтинг. Натискът върху клубовете е огромен, а потърпевши са подрастващите таланти, които нямат възможността да повишават рейтинга си“, обясни доц. Петкова.

„Въпреки погазването на националното и международното законодателство, ние ще продължим да отстояваме интересите на нашите членове. А това са огромната част от българските клубове и състезатели. Ще обжалваме всички решения, които са в разрез със закона. Времето, енергията и средствата, които ще бъдат загубени, вместо да се вложат за развитието и просперитета на българския шахмат, са отговорност изцяло на онези, които пречат“, каза доц. Петкова.

Справедливост, любов към шахмата, единство – тези принципи ни водят в дейността ни и ни дават сила и енергия да преодоляваме препятствията, продължавайки да работим в интерес на шахматната общност у нас. Доказателство за доверието е рекордният брой клубове и картотекирани в БФШ 2022 играчи. Към момента техният брой е общо 67 клуба с 1961 шахматисти.

БФШ 2022 предприе инициатива за обединение, която беше подкрепена от председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, приела ролята на медиатор между двете страни. В средата на януари беше проведена среща с нейно участие, на която бяха ръководствата на двете организации, като от страна на БСФШ участва председателят й Милен Василев. БФШ 2022 безусловно прие предложения план за обединение, който беше посрещнат с мълчалив отказ от другата страна".

На Международната федерация по шахмат президент от 2018 година е бившият вицепремиер на Русия от времето на Медведев Аркадий Дворкович. И макар седалището на тази организация да е в Швейцария, то публична тайна е, че всичко е под контрола на режима на Путин и решенията се взимат в Кремъл.

Близък до ФИДЕ е и неюриста Георги Градев. Той е основател и съдружник в юридическата кантора Sila International Lawyers, която е със седалище в Москва и обслужва юридически федерацията на Дворкович. Градев дори е защитавал лично бившия вицепремиер на Путин през 2018 година по дело в Международния спортен арбитраж относно допускането му до изборите за президент. Благодарение вероятно на тези връзки в крайна сметка ФИДЕ даде лиценз на БСФШ и изобщо не допусна до разглеждане документите на БФШ 2022. И по този начин стана ясно, че ръката на руската спортна мафия посяга към българския шахмат...  

КАКВА Е ОПАСНАТА РУСКА ВРЪЗКА С ФИДЕ И С ЦЕЛИЯ КАЗУС ПО ЛИЦЕНЗИРАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ФЕДЕРАЦИИ НА НЕЮРИСТА ГЕОРГИ ГРАДЕВ ЧЕТЕТЕ УТРЕ В NOVSPORT.COM.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ПО КАКВО СИ ПРИЛИЧАТ РУДИ ГЕЛА И ГЕОРГИ ГРАДЕВ

ЗАРКОВ: И ТЕЗИ ТУМБАЦИ-КОМИСИОНЕРИ ЩЕ СПАСЯВАТ ФУТБОЛА...

Шефката на лицензираната шахматна федерация: Разделение няма, има група с контакти

Защо прокуратурата и МВР мълчат за делата на Руди Гела и шарлатаните му в ММС

Шефът на световния кану-каяк: Винаги е удоволствие да бъдем в Пловдив

„Наслаждаваме се на българското гостоприемство", заяви Томас Кониецко

Вижте какво предлага новият дигитален офис на FIBANK

Вижте подробности

Министър Глушков с поздравителен адрес до Георги Иванов

Президентът на БФС навършва 48 години днес

Министър Глушков спаси още една програма

Министърът на младежта и спорта осигури 1 милион лева за програмата „Спортен час“

Fibank с още една стъпка напред в намаляването на въглеродните емисии върху околната среда

Вижте подробности

Решават след месец за електронни спортове на Олимпиада

Вижте подробности

Със „Супер кредит“ от Fibank всяка мечта вече е на една ръка разстояние

Вижте подробности

УЕФА оцени високо наш съдия за еврофинал

„Чувствам се горд от това“, коментира Радослав Гидженов

С близо 20% спад в продажбите на тотото след срива на системата

Касиерките в готовност за напускане заради лоши условия на труд