Роналдо: Имаме всичко, за да спечелим Евро 2024

Вижте какво казва португалецът

Роналдо: Имаме всичко, за да спечелим Евро 2024

Във футбола не са останали много рекорди, които Кристиано Роналдо да подобрява. Петкратният носител на „Златната топка“, който е №1 по мачове (25) и голове (14) на европейски първенства, ще стане първият играч с 6 участия на най-големия международен форум на Стария континент. Това обаче далеч не е основната амбиция на 39-годишния нападател, тъй като той иска да изведе страната си до втори триумф след Евро 2016. В навечерието на турнира CR7 коментира пред официалния сайт на УЕФА стила си на лидерство, очакванията за състезанието в Германия и други любопитни теми.

За еволюцията му като играч

Година след година винаги се опитвам да подобря определени неща. Мисля, че съм завършен футболист, но винаги има какво да се усъвършенства. С възрастта започвам да губя някои способности, така че е важно да се адаптирам. Това е ключовата дума. Ако даден играч иска да има дълголетие, той трябва да има силна адаптивност и характеристиките за тази адаптация. Това се опитвам да направя. Неслучайно играя от двадесет години на най-високо ниво и поддържането на това представяне е много трудно. Само с отдаденост и упорит труд можеш да достигнеш тези цифри.

За стила му на лидерство

Всеки професионален играч има свой собствен стил. Лидерството се основава на това кои сме, как се чувстваме и какво сме научили по време на нашето пътуване като професионалисти. Опитвам се да ръководя отбора по начин, който смятам за продуктивен. Искам да бъда футболист, който помага на другите. Някой, когото могат да гледат, да го възприемат като модел за подражание. Затова трябва да съм добър професионалист.

Обичам да правя нещата с пример. Не съм човек, който говори много, вместо това обичам да им показвам кой съм. И когато дойде напрежението, когато нещата не са както трябва, е нужно да знаете кога да ги смъмрите или да ги подкрепите. Стилът на лидерство е много личен, но в този отбор на Португалия има много лидери по свой собствен начин. И това е една от причините да мисля, че сме страхотен национален тим.

За шестото му участие на европейски първенства

Горд съм, че ще стана първият играч, участвал на шет европейски първенства. Развълнуван съм от това, тъй като показва дълголетието на моята кариера. Това обаче е само една глава от постигнатото от мен във футбола. Щастлив съм и се чувствам привилегирован да бъда тук, за да помогна на националния отбор да постигне целите си. Основната ни задача е да триумфираме на турнира в Германия.

За привържениците

Португалските фенове винаги са от решаващо значение, както и тези, които ще ни гледат по телевизията, защото тяхната енергия ще се усети в Германия. Искам да правят това, което винаги са правили – да подкрепят тима и футболистите. Като играчи ние винаги усещаме техните позитивни мисли и заедно ще бъдем още по-силни.

За качеството на отбора

Твърдо вярвам, че този тим ще донесе много радост на португалските фенове, като се започне от Евро 2024. Според мен обаче най-доброто поколение играчи винаги са тези, които печелят трофеи. Надявам се това да се случи в Германия, защото това е невероятно талантлив състав. Както всички знаем обаче, само талантът не е достатъчен за победа. Има много неща, които имат значение за спечелването на голям турнир като този. Имаме всички необходими съставки, за да триумфираме, ала ще правим всичко стъпка по стъпка. Но през цялото време ще вярваме, че можем да сме първи. Това, което постигнахме през 2016-а, беше историческо както в португалския, така и в световния футбол. Сега сме здраво стъпили на земята, не летим в облаците, но сме наясно, че можем да станем европейски шампиони.

Превод: Тема спорт